Budapesti Tájékozódási Túrabajnokság

Országos Középfokú Tájék. Túrabajnokság

Verseny kiírások

Gémes Szeptemberfeszt


Gémes Természetjáró Egyesület


Információ kérés: Dravecz Ferenc


mobil: (20) 288-6223


e-mail: f.dravecz@gmail.com


honlap: www.gemeste.hu

 

2021. szeptember 11. (szombat)

Versenykiírás

A verseny az Országos Természetjáró Tájékozódási Csapatbajnokság 5. fordulója, az Országos Középfokú Tájékozódási Túrabajnokság 10, illetve a Budapesti Tájékozódási Túrabajnokság 7. fordulója.

A verseny rendezője: A Gémes Természetjáró Egyesület

A verseny célja: A tájékozódási túraversenyzés népszerűsítése, illetve lehetőséget szeretnénk biztosítani kezdőknek és haladóknak, gyerekeknek, felnőtteknek, családoknak, baráti társaságoknak és iskolai csapatoknak egy olyan versenyen való részvételre, ahol baráti hangulatban tájékozódási ismereteiket próbára tehetik. A versenyzők a tudásszintjüknek megfelelően 3 különböző szintű pályán (felsőfokú, középfokú és családi (emeltszintű alapfokú)) mérhetik össze erejüket.

A verseny meghatározása: Nyílt, nappali, felső-, közép- és emeltszintű alapfokú (A, B, eC), bontott távú, kötött menetsebességes, gyalogos természetjáró tájékozódási túraverseny.

A verseny bemutatása: A versenyen résztvevőknek tájfutó térképen bejelölt ellenőrző pontokat kell felkeresni meghatározott sorrendben, a megadott menetidők betartásával. A versenyen digitális időmérő állomások lesznek, azaz csapatonként egy fénykép készítésre alkalmas mobil telefon szükséges. Az ellenőrző pontok érintésének a sorrendje kötelező. A versenyen tájékozódással kapcsolatos feladatok is lesznek.

A verseny időpontja: 2021. szeptember 11 (szombat)

A verseny helyszíne: Budapest, Vadaskert

Indító állomás (rajt – cél egy helyen): A Macis játszótér közelében lévő pihenő helyen

GPS koordináták: N 47°32.38207', E 18°59.31938'

A rajt-cél megközelíthető:

Tömegközlekedéssel: A Batthyány térről induló 11-es számú autóbusszal a végállomásig kell utazni. Majd a Görgényi utcán kell végigsétálni a Macis játszótérig. A versenyközpont a Macis játszótér közelében lévő tisztáson lesz.

Autóval:A Macis játszótér melletti parkolóban lehet parkolni.

Indítás: 8:00 – 10:30 óra között folyamatosan

Előnevezés, nevezési határidő:

szeptemberfeszt

A felsőfokú versenyre a térképek száma miatt fontos az előnevezés. A benevező csapatok Horváth Andrásnál (horvath.andras@microsec.hu) jelentkezzenek 2021. szeptember 6 -ig.

A középfokú csapatoktól és a családoktól is megköszönjük az előnevezést, mert így tudjuk tervezni, hogy mennyi étellel és itallal készüljünk. Ti nálam jelentkezetek: Dravecz Ferenc (f.dravecz@gmail.com)

Nevezési díj: Ha szeptember 11-ig nem robban be a korona vírus járvány 4. hulláma, akkor a célban zsíros kenyerezést tervezünk.
Ha lesz lehetőségünk a zsíros kenyerezésre, akkor a nevezési díj 500 Ft/fő, 14 év alatt ingyenes.
Ha a korona vírus járvány 4. hulláma miatt nem tartjuk jó ötletnek a zsíros kenyerezést, akkor a verseny ingyenes lesz.

Versenybíróság:

Főrendezők: Dravecz Ferenc (f.dravecz@gmail.com)
                                     Horváth András (horvath.andras@microsec.hu)

Pályakitűzők: Dravecz Ferenc (családi és középfokú pálya)
                                  Horváth András (felsőfokú pálya)

Tagok: Draveczné Nagy Mária

Szövetségi ellenőr: Bodor Ilona  (bodor.ilona@t-online.hu)
Tel: +36-(30)-510-1980

A versenyek nehézségi foka:

Felsőfokú verseny (A):
2-4 fős csapatok részére. Többszínnyomású tájfutó térkép, tájékozódási feladatokkal nehezített verseny. Az A-A/36-A50 kategóriák, illetve az A/60-A/70-A/80 kategóriák azonos pályán haladnak, korcsoportjuknak megfelelő menetsebességgel.

Középfokú verseny (B):
A B kategória középfokú verseny, tájfutó térképen, külön tájékozódási feladattal. A B kategóriába nevezhet bárki korra és nemre tekintet nélkül, aki a kategória menetutasításában adott feladatot teljesíteni akarja. A B kategóriában versenyzők, amennyiben a Budapesti Tájékozódási Túrabajnokságban és/vagy az Országos Középfokú Tájékozódási Túrabajnokságban is részt vesznek, az elért eredményükkel külön értékelésre kerülnek.

Családi verseny (eC):
A versenypályán tájfutó térkép segítségével kell végig haladni. Tájoló és tájfutó térkép ismeretére a családi kategóriában is szükség van.
A versenyen tájékozódással kapcsolatos feladatok is lehetnek (pl. távolságmérés, iránymérés, itiner stb.). A versenyen szükség lesz lépésszámlálással történő távolságmérésre és tájolóval történő irányszög mérésre.
A családi kategóriába azon csapatok jelentkezését várjuk, akik beneveztek a Budapesti Tájékozódási Túrabajnokságba és/vagy az Országos Középfokú Tájékozódási Túrabajnokság családi kategóriájába. Illetve azon csapatok jelentkezését is várjuk, akik nem neveztek be a családi bajnokságba, de még túl nehéz számukra a középfokú verseny. Kezdő csapatok illetve azon csapatoknak, akiknek még túl nehéz a középfokú verseny nem kötelező a 14 éven aluli gyermek jelenléte a csapatban, hiszen ez a kategória váltja ki az alapfokú kategóriát.

Térkép: Vadaskert 1:10 000 méretarányú, 5 m alapszintközű, színes tájfutó térkép.

A versenyen minden „A” kategóriában induló csapat 2 berajzolt nyomdai térképet kap. A többi kategóriában a csapatok 1 db eredeti berajzolt versenytérképet kapnak.

Valamennyi kategóriában szkennelt, színes, kiszúrt térképet minden csapattag térítésmentesen kérhet.

versenypálya

tervezett táv

tervezett szintemelkedés

tervezett verseny idő

tervezett ellenőrző pont

felsőfokú pálya
(A, A/36, A/50)

5500 m

315 m

130 - 170 perc

max 25

felsőfokú pálya
(A/60, A/70, A/80)

4800 m

255 m

180 - 240 perc

max 25

középfokú pálya (B)

5350 m

255 m

200 perc

25

családi pálya (eC)

4850 m

235 m

170 perc

23

Csapat létszám: „A” kategóriában 2-4, „B” és „eC” kategóriában 2-6 fő. A középfokú kategóriában egyéni indulás is lehetséges.

  Kötelező felszerelés: Csapatonként íróeszköz, óra, megfelelő mennyiségű innivaló és tájoló (ÉK-i 360 fokos). Az„A” kategóriában a Budai-hegység turistatérkép..

FONTOS:A VERSENYEN SZÜKSÉGED LESZ CSAPATONKÉNT LEGALÁBB EGY FÉNYKÉP KÉSZÍTÉSÉRE ALKALMAS MOBIL TELEFONRA VAGY DIGITÁLIS FÉNYKÉPEZŐGÉPRE. LEGYEN JÓL FELTÖLTVE, HOGY A VERSENY VÉGÉIG TUDJ VELE FÉNYKÉPET KÉSZÍTENI!!!

Versenykategóriák:

I. felsőfokú kategória (A)

  1.  A, A/36 és A/50 kategória
  2. A/60, A/70 és A/80 kategória

II. középfokú kategória (B)

  1. Középfokú bajnokság A csoport
  2. Középfokú bajnokság B csoport

III. családi kategória (eC)

Megjegyzés: Kevés számú csapat indulása esetén (minimum 5 csapat) a versenykategóriák összevonásának jogát fenntartjuk.

Óvás, észrevételezés:  A családi és a középfokú versenyek végeredményével kapcsolatos észrevétellel vagy óvással Dravecz Ferenchez, a felsőfokú versenyekkel kapcsolatos észrevételekkel Horváth Andráshoz lehet fordulni. Az óvást kizárólag írásban (e-mailben) lehet benyújtani, „óvás” megjelöléssel. Az óvás díja 3000 Ft. Az elfogadott óvás díját visszatérítjük.

Díjazás: Minden kategória első három helyezettje érem díjazásban részesül.

Szolgáltatás: A célban zsíros kenyerezést, sörözést, ásvány vizezést tervezünk.

Eredményhirdetés: Helyszíni eredményhirdetés nem lesz. A verseny végeredményét elektronikusan két héten belül megküldjük.

Megjegyzés: A versenyen bármilyen távolságmérő eszköz (mérőszalag, GPS) használata tilos. A célban minden csapatnak jelentkezni kell, még ha fel is adta a versenyt, vagy kifutott a versenyidőből. A versenyen mindenki a saját felelősségére indul. Kártérítés a verseny rendezőitől nem igényelhető.

További információk:

Dravecz Ferenc                                        Horváth András
mobil: +36 (20) 288-6223                         mobil: +36 (30) 311-2748
e-mail: f.dravecz@gmail.com                   e-mail: horvath.andras@microsec.hu

Honlapok:  www.turaversenyek.hu
http://www.tajbpbajn.freeweb.hu/
http://www.gemeste.freeweb.hu

Várunk szeretettel minden természetet szerető, túrázást kedvelő gyermeket, felnőttet, baráti társaságot, iskolai csapatot, családot, kezdőket és gyakorlott versenyzőket, tájfutókat. Egyszóval mindenkit, aki próbára szeretné tenni a tájékozódási képességét.

Szép időt és kellemes versenyzést kívánunk!

Rendezőség