Budapesti Tájékozódási Túrabajnokság

Országos Középfokú Tájék. Túrabajnokság

Versenyek

 

BTSSZ

 

Országos Középfokú Tájékozódási Túrabajnokság versenyszabályzata


 

1.) A bajnokság kiírója, szervezői

A Budapesti Természetbarát Sportszövetség Tájékozódási Verseny Bizottsága (BTSSZ-TVB) a természetjárók részére Középfokú (B kategóriás) Országos Gyalogos Természetjáró Tájékozódási Túrabajnokságot hirdet meg.

A BTSSZ-TVB tagjai és elérhetőségük:

Elnök: Dravecz Ferenc  (e-mail: f.dravecz@gmail.com)
Lehoczki Zoltán (e-mail: lehoczkizoli@citromail.hu)
Magyar Lajos     (e-mail: lajosmagyar59@gmail.com)
Magyar Emőke   (e-mail: memke65@gmail.com))
Balázs József      (e-mail: jozsefb67@gmail.com)

2.) Kategóriák

A Budapesti Természetbarát Sportszövetség Tájékozódási Verseny Bizottsága 2020-ban is kiírja az Országos Középfokú Tájékozódási Túrabajnokságot, mely három kategóriában kerül meghirdetésre:

            1) Középfokú bajnokság – A csoport
            2) Középfokú bajnokság – B csoport
            3) Családi bajnokság

Megfelelő számú jelentkező csapat (minimum 5) esetén a tájékozódási tudásszint és a korábbi évek eredményei alapján a középfokú bajnokságot A és B csoportra osztjuk.
A családi bajnokság minimális létszáma 5 család. Ha ennél kevesebb család nevez be a bajnokságba, akkor a benevezett családok a középfokú bajnokság B csoportjába kerülnek besorolásra. A bajnokságban résztvevő csapatok ki is választhatják, hogy melyik kategóriában szeretnének versenyezni.
A családi bajnokság színvonalát a 14 éven aluli gyermekek miatt a középfokú és az alapfokú bajnokság színvonala közé tervezzük beállítani. Ezért lesznek olyan versenyek, ahol a családok a középfokú (B kategóriás) versenyeken fognak indulni és lesznek olyan versenyek, ahol az alapfokú (C kategóriás) versenyeken. Illetve lesznek olyan versenyek, ahol kimondottan családi pályák lesznek kijelölve.

3.) Verseny kategóriák

1) A középfokú bajnokság A és B csoportjában indulhatnak a tájékozódási ismeretekkel rendelkező, tájékozódási túraversenyzésben vagy tájfutásban járatos csapatok illetve egyéni versenyzők. A középfokú bajnokságba az Országos Felsőfokú Tájékozódási Túrabajnokság kategorizálását alapul véve a középfokú (B kategóriás), illetve a felsőfokú (A kategóriás) tájékozódási ismerettel rendelkező csapatokat várjuk.

2) A középfokú bajnokság A csoportjába kerülnek azok a csapatok, akik tájékozódási tudásuk alapján kiemelkednek a középfokú mezőnyből. Az A illetve a B csoportba való besorolás minden évben a csapatok és egyéni versenyzők előző évi teljesítménye alapján történik.

3) A családi bajnokságban legalább egy 14 év alatti általános iskolás gyerek jelenléte ajánlott, de nem szükséges. A „családi” csapatoknál a valóságos családi összetartozás nem követelmény (pl. indulhatnak diákok tanári kísérettel is). Mivel a Budapesti Tájékozódási Túrabajnokságban 2020-ban sem indul alapfokú bajnokság, ezért azok a csapatok is a családi kategóriában indulhatnak, akiknek még nehéz a középfokú bajnokság, függetlenül attól, hogy van-e 14 éven aluli gyermek a csapatban. Azok a csapatok, akik a 2019. évi Budapesti Tájékozódási Túrabajnokságban már a családi bajnokságban versenyeztek és nincs a csapatban 14 éven aluli gyermek, azok is a családi bajnokságba kerülnek 2020-ban mind a Budapesti Tájékozódási Túrabajnokságban, mind az Országos Középfokú Tájékozódási Túrabajnokságban.
A családi bajnokság színvonalát a 14 éven aluli gyermekek miatt a középfokú és az alapfokú bajnokság színvonala közé tervezzük beállítani.

4.) A versenyeken kijelölt kategóriák az Országos Középfokú Tájékozódási Túrabajnokság összesített versenyében való értékeléshez

1) A középfokú bajnokság A és B  csoportjában a minden esetben a középfokú versenyek eredményeit vesszük figyelembe. Vagyis azokon a versenyeken, melyek egyben az Országos Felsőfokú Tájékozódási Csapatbajnokság fordulói is minden esetben csak az előre kijelölt „B” kategória eredménye számít bele az Országos Középfokú Tájékozódási Túrabajnokság összesített versenyébe.

Azokon a versenyeken, melyek nem országos bajnoki fordulók és több kategóriába is lehet nevezni, egyértelműen előre ki kell jelölni és a bajnokság honlapján közzé kell tenni azokat a kategóriákat, melyeket figyelembe veszünk az Országos Középfokú Tájékozódási Túrabajnokság összesített versenyében.
Azokon a versenyeken, ahol több kategóriában is lehet versenyezni, az Országos Középfokú Tájékozódási Túrabajnokság középfokú versenyébe benevezett csapatokat külön kategóriában, összevontan értékeljük.

2) A családi bajnokságban azokon a versenyeken, melyek egyben az Országos Felsőfokú Tájékozódási Csapatbajnokság fordulói is általában az előre kijelölt „C” vagy „emelt C” kategória eredménye számít bele az Országos Középfokú Tájékozódási Túrabajnokság családi kategóriájának összesített versenyébe. (Bakancsos Atom Kupa, Rezét Kupa, Varsányi Kupa, Eltájoló, Zemplén Kupa, Mátra Kupa).

Azokon a versenyeken, melyek nem országos felsőfokú bajnoki fordulók, ott a verseny nehézségétől függően kerülnek kijelölésre a középfokú vagy alapfokú pályák. Azokon a versenyeken, ahol lesz rá lehetőségünk, ott a családi bajnokságban résztvevő csapatok számára külön családi pálya lesz kijelölve.
Azokon a versenyeken, ahol több kategóriába is lehet nevezni, egyértelműen előre ki kell jelölni és a bajnokság honlapján közzé kell tenni azokat a kategóriákat, melyeket figyelembe veszünk az Országos Középfokú Tájékozódási Túrabajnokság családi bajnokságának összesített versenyében.
A bajnokság összesített versenyében minden versenyen külön értékeljük az Országos Középfokú Tájékozódási Túrabajnokság családi versenyébe benevezett csapatokat. Amelyik versenyen, a kategórián belül több – azonos pályán versenyző - alkategória is van, a bajnokság értékeléséhez az alkategóriákat összevonjuk.

5.) Kapcsolattartás és információ a Középfokú Országos Tájékozódási Túrabajnokságról

A Középfokú Országos Tájékozódási Túrabajnokság hivatalos honlapja: www.tajbpbajn.x3.hu. A versenykiírások, a versenyek eredményei, a bajnokság összesített versenyeinek állása és a versenyen készült fényképek is ezen a honlapon tekinthető meg.
A bajnokság valamennyi benevezett csapata körlevelek útján is megkap minden információt a bajnokságról. A címlistára feliratkozni, illetve leiratkozni az f.dravecz@gmail.com e-mail címen lehet.

6.) Budapesti Tájékozódási Túrabajnokság és az Országos Középfokú Tájékozódási Túrabajnokság

1) A Budapesti Tájékozódási Túrabajnokság és az Országos Középfokú Tájékozódási Túrabajnokság 8 versenye közös. Ezeket a versenyeket külön értékeljük a Budapesti Tájékozódási Túrabajnokságon és az Országos Középfokú Tájékozódási Túrabajnokságon belül. Ha egy csapat mindkét bajnokságba benevezett, akkor mindkét bajnokság összesített versenyébe beszámít a verseny eredménye. Az értékelés az alapján történik, hogy kik neveztek be a Budapesti Tájékozódási Túrabajnokságba és az Országos Középfokú Tájékozódási Túrabajnokságba, hiszen a pontozás létszámtól függő.

2) Budapesti Tájékozódási Túrabajnokságba és az Országos Középfokú Tájékozódási Túrabajnokságba is benevező csapatok automatikusan mindkét bajnokságban ugyanabba a csoportba kerülnek besorolásra (A csoport, B csoport vagy családi kategória). A Budapesti Tájékozódási Túrabajnokságban és az Országos Középfokú Tájékozódási Túrabajnokságban lehet eltérő kategóriában is versenyezni, de ezt kérnie kell a csapatvezetőnek.

3) Az Országos Középfokú Tájékozódási Túrabajnokságban az összesített versenyben figyelembe vett versenyek száma 2020-ban 6.

7.) A részvételre vonatkozó előírások

1) A Középfokú Országos Tájékozódási Túrabajnokság nyílt: bármely egyesület, iskola, család, baráti társaság, stb. csapata benevezhet.

2) A családi bajnokságban legalább egy 14 év alatti általános iskolás gyerek jelenléte ajánlott, de nem szükséges. A „családi” csapatoknál a valóságos családi összetartozás nem követelmény (pl. indulhatnak diákok tanári kísérettel is). Mivel a Budapesti Tájékozódási Túrabajnokságban 2020-ban sem indul alapfokú bajnokság, ezért azok a csapatok is a családi kategóriában indulhatnak, akiknek még nehéz a középfokú bajnokság, függetlenül attól, hogy van-e 14 éven aluli gyermek a csapatban. Azok a csapatok, akik a 2019. évi Budapesti Tájékozódási Túrabajnokságban már a családi bajnokságban versenyeztek és nincs a csapatban 14 éven aluli gyermek, azok is a családi bajnokságba kerülnek 2020-ban mind a Budapesti Tájékozódási Túrabajnokságban, mind az Országos Középfokú Tájékozódási Túrabajnokságban.

3) A TVB fenntartja a jogot, hogy ha egy kategóriába 5 csapatnál kevesebb nevez be, akkor az a kategória összevonásra kerülhet.

4) A Középfokú Országos Tájékozódási Túrabajnokságba be lehet nevezni egyénileg és csapatban is. A bajnoki versenyeken egyéni indulásra csak akkor van lehetőség, ha azt a verseny rendezői lehetővé teszik. Az egyéni indulás lehetőségét minden versenykiírásnak tartalmaznia kell. A bajnokságba egyénileg benevezett versenyző az olyan versenyekre, melyek kiírói az egyéni indulást nem teszik lehetővé, csapattársat kell magával vinnie. Így eredményét a bajnokság összesített versenyben elismertetheti.

5) Középiskolás és általános iskolás csapatok, nagycsaládosok tetszőleges létszámban nevezhetnek be a Bajnokságba. A benevezettek közül egy versenyen résztvevők számát az adott verseny kiírása szerint kell meghatározni. A középiskolás és általános iskolás csapatok összetétele versenyről-versenyre változhat, de csapatnevük, felnőtt kísérőjük azonosítható kell legyen a nevezésnél, illetve a benevezettek közül legalább egynek minden versenyen részt kell venni.

8.) Csapatok összetétele

1) A bajnokság ideje alatt a csapatok összetétele változhat, de a csapat nevének végig azonosnak kell lenni. A bajnokság ideje alatt nem lehet csapatnevet változtatni. Minden versenyen ugyanazt a csapatnevet kell használni.

2)  Amennyiben az adott csapat év közben kategóriát módosít, akkor a csapat teljesítményét kategóriánként külön-külön értékeljük.

3) A nevezési lapon a névsort év közben is lehet módosítani, tehát nem kell előre jelezni az összes csapattagot. Egy versenyző azonban a bajnokságban csak egy csapatban szerepelhet. Az egyes versenyeken a csapatban a bajnokságba be nem nevezett versenyző is indulhat.

4) A csapatok létszáma 1-5 fő. Ha a csapatok a versenyeken változó összetétellel szerepelnek, akkor mindig legyen legalább egy fő, aki benevezett a bajnokságba.

5) Csak és kizárólag azokon a versenyeken, ahol nem engedélyezett az egyéni indulás (pl. Varsányi Kupa), a különböző csapatok csapattagjai, illetve az egyéni versenyzők együtt is indulhatnak, azért, hogy ne kelljen kihagyniuk az adott versenyt csapattag hiányában. Ilyen esetben mindkét csapat, akiknek a versenyzői együtt indultak ugyanannyi pontot kapnak. Ha a verseny része a Budapesti Tájékozódási Túrabajnokságnak és az Országos Középfokú Tájékozódási Túrabajnokságnak is, akkor az egyik csapat a Budapesti Tájékozódási Túrabajnokságban, a másik csapat az Országos Középfokú Tájékozódási Túrabajnokságban kapja meg ugyanazt a pontot.

6) Azokon a versenyeken, ahol lehetőség van az egyéni indulásra, a csapattag nélküli versenyzők egyénileg induljanak. Ha más csapat csapattagjával versenyeznek együtt, akkor csak az egyik csapat kap pontot az összesített versenyben. Az együtt induló versenyzők döntik el, hogy melyik csapat kapja a pontot az összesített versenyben.

7) A tájfutó versenyeken (Silvanus parkverseny és Silvanus tájékozódási verseny) a csapattagok külön-külön is indulhatnak. Csak a legjobb csapattag eredménye számít bele az összesített versenybe.

9.) Nevezés a bajnokságban való részvételhez

1) Nevezni a mellékletben szereplő nevezési lapon, e-mail-en keresztül lehet.

2) A nevezést az alábbi címekre lehet elküldeni:

Dravecz Ferenc   e-mail: f.dravecz@gmail.com

3) Nevezéskor meg kell adni a csapatnevet és a csapattagok neveit is. Egy csapat csak akkor használhatja a megadott csapatnevet, ha legalább egy csapattag elindul a leadott névsorból. A versenyeken olyan csapattag is elindulhat, akinek a neve nem lett leadva a nevezéskor. Új csapattagot a bajnokság során is fel lehet venni a csapatba.

4) Az Országos Középfokú Tájékozódási Túrabajnokságba már résztvevő csapatoknak nem kell minden évben újra benevezni a bajnokságba, csak akkor, ha kategóriát szeretnének változtatni. Így akik nem szeretnének részt venni a bajnokságban 2020-ban, azok jelezzék felénk e-mailen keresztül.  

5) Nevezési díj

Nevezési díj

Bajnokság

BTSSZ vagy MTSZ tagsággal

BTSSZ vagy MTSZ tagság nélkül

családok

Budapesti Tájékozódási Túrabajnokság

500 Ft/csapat

1000 Ft/csapat

500 Ft/család

Országos Középfokú Tájékozódási Túrabajnokság

500 Ft/csapat

1000 Ft/csapat

500 Ft/család

mindkét bajnokság

750 Ft/csapat

1500 Ft/csapat

500 Ft/család

6) BTSSZ/MTSZ tagság a kedvezményes nevezési díjhoz: Egy csapatot akkor tekintünk MTSZ tagsággal rendelkezőnek, ha egy kétfős csapat esetén legalább az egyik csapattag rendelkezik MTSZ tagsággal. Három vagy több csapattagból álló csapatok esetén legalább két csapattagnak kell MTSZ tagsággal rendelkeznie ahhoz, hogy a kedvezményes nevezési díjat érvényesítsük.

7) A nevezési díjat személyesen a versenyek előtt/után Dravecz Ferencnek lehet befizetni. Áfás számla igényeket Lehoczki Zoltánnak vagy Dravecz Ferencnek kell jelezni e-mailben  vagy személyesen. 2019-től már ne átutalással fizessétek be a nevezési díjakat.

8) 14 éven aluli gyermekkel versenyző családok esetében, BTSSZ vagy MTSZ tagságtól függetlenül egységesen 500 Ft/család a nevezési díj.

9) A bajnokságba bármikor, év közben is be lehet kapcsolódni, de a bajnokságban csak a nevezés utáni versenytől tudjuk az eredményüket figyelembe venni.

10.) Versenyformák

1)  Bontott távú, kötött menetsebességű verseny, ahol a menetidő betartásának ellenőrzése időmérő állomásokon történik. A versenyen résztvevőknek a térképen bejelölt ellenőrző állomásokat kell felkeresni meghatározott sorrendben, a megadott menetidők betartásával. A késést és a sietést egyformán büntetjük. Az ellenőrző pontok érintésének sorrendje kötelező. A versenyen tévesztő bóják és tájékozódással kapcsolatos feladatok is lehetnek.

A versenyek megrendezéséhez a Magyar Természetjáró Szövetség által 2010-ben kiadott Versenyszabályzat az irányadó.

2) Szintidős, pontgyűjtő verseny, ahol a résztvevőknek a térképen bejelölt ellenőrző pontokat kell felkeresni tetszőleges sorrendben és mennyiségben a megadott szintidőn belül. A bajnokságba csak olyan szintidős, pontbegyűjtős versenyek lehetnek, ahol nem a fizikai állóképesség számít, hanem a tájékozódási tudás. E versenyen tehát kell lenni vagy tévesztő bójáknak, vagy kifejezetten tájékozódással kapcsolatos feladatoknak.

A versenyen olyan szintidőt kell meghatározni, hogy 3 km/órás sebességgel (futás nélkül) a versenypálya végigjárható legyen.
A szintidős, pontbegyűjtős versenyek megrendezéséhez a Budapesti Természetbarát Sportszövetség Tájékozódási Versenybizottsága által kiadott kiegészítő versenyszabályzat az irányadó.

11.) Értékeléssel kapcsolatos előírások

1) A bajnoki versenyek értékelése során minden csapat a mellékelt táblázat alapján, az elért helyezésének megfelelő pontszámot kapja. A helyezési számok megállapításánál a bajnokságba be nem nevezett csapatokat figyelmen kívül kell hagyni! (Pl.: Ha egy bajnokságba benevezett csapat egy bajnoki versenyen ötödik helyezett lett, de az előtte lévő négy csapatból kettő nem nevezett be a bajnokságba, akkor az adott csapat a bajnokság értékelése szempontjából 3. helyezést ért el!)

2) A középfokú bajnokság A csoportjában és B csoportjában versenyző csapatok és egyéni versenyzők számára a bajnoki versenyeken egy középfokú pálya és egyetlen kategória (B kategória) lesz kijelölve. Minden középfokú csapatnak ebben a kijelölt kategóriában kell indulnia függetlenül attól, hogy a bajnokságon belül melyik középfokú csoportban versenyez. A bajnoki versenyek végeredményben is egy táblázatban fognak szerepelni. Azaz az egyedi versenyeken minden középfokú csapat egy pályán, egy kategóriában fog versenyezni és az eredmény táblázatban is együtt fognak szerepelni. A csapatok eredményét utólag fogjuk újraértékelni A és B csoport szerint. A középfokú bajnokság A csoportjába benevezett csapatainak az eredményét külön értékeljük a B csoportba benevezett csapatokétól. A pontozás is ez alapján fog történni.

3) Az összesített versenyben a figyelembe vett versenyek száma minden évben az aktuális versenyek számától függ. A bajnokságba benevezett csapatoknak tehát nem feltétlenül szükséges az összes versenyen elindulniuk. Ha a versenyszezonban egy verseny elmarad, akkor a figyelembe vett versenyek száma a bajnokság alatt is változhat. 2020-ban 19 versenyből áll az Országos Középfokú Tájékozódási Túrabajnokság. 12 vidéki és 7 budapesti verseny. Az összesített versenyben figyelembe vett versenyek száma 6.

4) A kategóriák bajnoki sorrendje a bajnoki versenyeken elért helyezések alapján megszerzett pontszámok figyelembevételével alakul ki. A B kategóriák bajnokai azok a csapatok lesznek, amelyeknek a figyelembe vett legjobb eredményük összege a legmagasabb.

12.) Pontegyenlőség / holtverseny

1) Az egyedi versenyeken a rendezők feladta eldönteni, hogy pontegyenlőség esetén holtversenyt hirdetnek-e, vagy eldöntik, hogy melyik csapat végezzen előrébb. Nem kötelező érvényű, csak ajánlás, hogy a bontott távú, kötelező menetsebességes versenyeken, pontegyenlőség esetén az a csapat kerüljön előrébb, akinek kevesebb bója hibája van. Szintidős, pontbegyűjtős versenyen a rövidebb versenyidő legyen a mérvadó a pontegyenlőség eldöntésére. A bajnokságon belül nem értékeljük át a pontegyenlőséget. Amit a rendezők megállapítanak, a bajnokságon belül is az lesz a hivatalos végeredmény, bármilyen módszert is alkalmaztak a pontegyenlőség eldöntésére.

2) Ha a bajnoki versenyen a rendezők holtversenyt hirdetnek, akkor az azonos pontszámmal végzett csapatok azonos pontszámot kapnak, mely pontszám az érintett helyezéseknek megfelelő pontszámok középértékének felel meg.

3) A bajnokság összesített versenyében pontegyenlőség esetén mindaddig, amíg az érintett csapatok nem érik el az összesített versenyben figyelembe vett versenyszámot, addig marad a holtverseny. A összesített versenyben figyelembe vett versenyszám elérése után az a csapat végez előbbre a táblázatban, amelyik azokon a versenyeken, amelyeken mindkét (vagy több) holtversenyben végzett csapat részt vett, többször előzte meg a másikat, mint fordítva. Ha még ezek után is holtverseny maradna, akkor a holtversenyben állók közül az nyer, aki több első (második, harmadik, stb.) helyezést ért el.

13.) Óvás, észrevételezés

1) A hivatalos bajnoki eredményértesítőben észrevett, illetve a bajnokság értékelése során esetlegesen elkövetett számítási, elírási hibák észlelése esetén a TVB tagokhoz – elérhetőségüket lásd az 1. pontban– kell fordulni.

2) Az óvás benyújtására és az észrevételezésre közvetlenül a verseny után 3 napig, vagy a versenyértesítő kiküldésétől (e-mail) számított 3 napon belül van lehetőség. Ezután a verseny végeredményén már nem módosítunk.

14.) A bajnokságból való visszalépés

Aki a bajnokságban nem szeretne tovább részt venni, az vagy nem indul el több versenyen, vagy kérésére a továbbiakban nem értékeljük az eredményét, azaz versenyen kívül folytatja tovább a bajnokságot. Visszamenőleg egyetlen csapatnak sem töröljük az eredményét, és az egész bajnokság sem kerül újraértékelésre egy csapat kilépése miatt. Vagyis a csapat neve továbbra is szerepelni fog az összesített táblázatban, csak több pontot nem fog kapni.

15.) Díjazás

1) A kategóriák 1-3 helyezést elért csapatai számára a Budapesti Természetbarát Sportszövetség "Országos Középfokú Tájékozódási Túrabajnokság 2020" feliratú serleget ad.

2) A kategóriák első 3 helyezett csapata személyenként egy-egy oklevelet kap, melyen név szerint szerepelnek a csapattagok.

3) A kategóriák első három helyezett csapatának tagjai, - azok a csapattagok, akik a saját versenyük legalább egyharmadán elindultak - kategóriájuknak és helyezésüknek megfelelő feliratú érmeket és oklevelet kapnak. Azaz ha a csapat 8 versenyen indult el a bajnokság során, akkor azok a csapattagok jogosultak az érem díjazásban, akik minimum 3 versenyen részt vettek.

4) Lehetőségeink szerint tárgyi ajándékokat (pl. turista térkép) is adunk a díjazott csapatoknak.

5) Az év végi érem és oklevéldíjazásra csak azok a csapatok és egyéni versenyzők jogosultak, akik az összesített versenyben a figyelembe vett számú versenyen elindultak, azaz akik legalább 6 versenyen részt vettek.

6) Az év végi érem és oklevéldíjazásra csak azok a csapatok és egyéni versenyzők jogosultak, akik minimum 1 vidéki és 1 budapesti versenyen részt vettek. Vidéki versenynek azt a versenyt tekintjük, ami nem Budapest területén belül kerül megrendezésre. Azaz ha egy budapesti egyesület Budapesten kívül rendez versenyt (pl. Pilis-hegységben), akkor értékelés szempontjából az is vidéki versenynek számít.

7) A kupákat, érmeket és okleveleket a Budapesti Tájékozódási Túrabajnokság ünnepélyes eredményhirdetésén és díjátadásán lehet átvenni, amire 2019. december elején kerül sor Budapesten, a Curia u 3. szám alatt. A pontos időpontról a helyezéseket elérő csapatokat elektronikus levélben értesítjük.

16.) Irányadó versenyszabályok

1) A versenyek megrendezéséhez és lebonyolításához a Magyar Természetjáró Szövetség által 2010-ben kiadott Versenyszabályzat az irányadó. Azokon a versenyeken, melyek csak a B kategóriás országos bajnokságába számítanak bele, a rendezők eltérhetnek a Versenyszabályzattól, de csak a mellékelt kiegészítő versenyszabályzatban szereplő módosítások keretein belül.

2) Az eltérő szabályokat és feladatokat, valamint a nem szabályzott versenyformák (pontgyűjtő versenyek) szabályait a versenykiírásban vagy a menetutasításban a résztvevőkkel közölni kell.

3) A Középfokú Országos Tájékozódási Túrabajnokságba bekerült pontgyűjtős versenyek megrendezéséhez és lebonyolításához a Budapesti Természetbarát Sportszövetség Tájékozódási Versenybizottsága által kiadott kiegészítő versenyszabályzat az irányadó.

4) A Magyar Természetjáró Szövetség által 2010-ben kiadott Versenyszabályzat és a Budapesti Természetbarát Sportszövetség Tájékozódási Versenybizottsága által kiadott kiegészítő versenyszabályzat a www.tajbpbajn.x3.hu honlapon olvasható.

17.) Egyéb előírások, információk

1) Az a verseny nem értékelhető bajnoki versenyként, mely versenyen rendezői hibák miatt a versenypálya időmérő szakaszaiból egynél, vagy a különböző időmérő szakaszokhoz tartozó feladatokból és ellenőrző pontokból háromnál többet ki kellett vonni az értékelés alól.

2) Ha valamely verseny időpontját bármely okból változtatni szükséges, az új időpont más középfokú országos bajnoki verseny időpontjával nem ütközhet. Az új időpontról BTSSZ-TVB-t, illetve a bajnokságba benevezett csapatokat a verseny előtt minél hamarabb értesíteni kell.

3) A BTSSZ-TVB a beérkezett hivatalos eredménylisták alapján a bajnokság pillanatnyi állását rendszeresen meghatározza, és azt a www.tajbpbajn.x3.hu honlapon teszi közzé. Az utolsó bajnoki verseny után – ha nem érkezik be észrevétel – a hivatalos eredménylista kézhezvételét követően két héten belül a minden e-mail címmel rendelkező csapat számára el lesz küldve a bajnokság előzetes végeredménye. Az abban előforduló esetleges hibák, elírások ügyében a megadott határidőn belül lehet észrevételt tenni.